Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


hiz.des.01

Farklar

Bu sayfanın seçili sürümü ile mevcut sürümü arasındaki farkları gösterir.

Karşılaştırma görünümüne bağlantı

İki taraf da önceki sürüm Önceki sürüm
Sonraki sürüm
Önceki sürüm
hiz.des.01 [2016/04/13 16:10]
root [Doğrulama Sonuçlarının Raporlanması]
— (mevcut)
Satır 1: Satır 1:
-====== DOĞRULAMA SÜRECİ ====== 
- 
-===== Süreç Politikası ve Hedefleri ===== 
- 
-Bu sürecin uygulanmasıyla,​ doğrulanan ürünlerin uymakla yükümlü oldukları şartları karşılayıp karşılamadıkları belirlenir ve hatalar kayıt altına alınıp problem çözüm yönetimi süreciyle giderilir. Doğrulama sürecinin başarılı bir şekilde uygulanması sonucunda: 
- 
-  * Doğrulama faaliyetleri planlanır, 
-  * Kriterler hazırlanır 
-  * Doğrulama aktivitesinin gerçekleştirilmesiyle hatalar kayıt altına alınır, sonuçlar ilgili taraflara açılır ve düzeltici faaliyetler başlatılır. 
- 
-Doğrulama süreci düzgün uygulandığı durumlarda iç fonksiyonel testlerden ve müşteri testlerinden analiz, tasarım ve kodlama aşamalarında bulunan hata sürecin uygulanmadığı veya iyileştirilmeden önceki durumuna göre azalmalıdır. 
- 
- 
-===== Tanımlar ve Kısaltmalar ===== 
- 
-**Doğrulama** (verifikasyon):​ Ürün/​hizmetlerin doğru olduğunu temin etme çabası. ​ 
- 
-**Geçerleme** (validasyon):​ Ürün/​hizmetlerin gereksinimleri yerine getirdiğini temin etme çabası. ​ 
- 
-**Proje** : Kendisine özel  hedefi belirli bir başlangıç ve bitiş zamanı arasında ve belirli bir kaynak kullanımı ile gerçekleştirme çabasıdır. 
- 
-**Anormallik** (anomaly): Gereksinim, tasarım belirtimlerinden ya da kullanıcıların algılarından ve beklentilerinden herhangi bir sapma durumuna hata denir. 
- 
-**Muayane** (Inspection):​ Yazılım ürünlerinin,​ standartlardan ve şartname ihtiyaçlarından,​ spesifikasyonlardan sapıp sapmadığını,​ hata içerip içermediğini tespit etmek için uygulanan inceleme, gözden geçirme metodu. Muayene yöntemi, çalışanların birbirlerinin ürettikleri ürünlerin gözden geçirmesiyle gerçekleştirilir. Bu yöntemin amacı, yazılımdaki hataları gözden geçirme esnasında tespit etmektir. 
- 
-**Yönetimsel Gözden Geçirme**:​Yazılım satın alma, tedarik, geliştirme,​ işletim, bakım aktivitelerinin sistematik değerlendirilmesi,​ proje planının güncelliğinin,​ gereksinimlere doğru kaynak atama yapılıp yapılmadığının ​ ve yönetimsel etkinliğin değerlendirilmesidir. 
- 
-**Gözden Geçirme**:​Yazılım ürününün proje personeline,​ yöneticilere,​ müşterilere,​ kullanıcılara ve diğer ilgili paydaşlara onaylarını ve yorumlarını almak için değerlendirmeye sunulma sürecidir. 
- 
-**Yazılım ürünü**: Bilgisayar programı, dokümantasyon,​ yöntemlerin tamamı. 
- 
-**Teknik Gözden Geçirme**: ​ Yazılım ürününün,​ amaçlanan kullanıma uygunluğunun,​ spesifikasyonlara uygunluğunun,​ beklentilerden sapma olup olmadığının teknik açıdan konunun uzmanı kişilerce kontrol edilmesidir. Teknik gözden geçirmeler,​ alternatif çözüm önerilerini de içerebilir.  ​ 
- 
-**Walk through**: Yazılım geliştiricilere bir tasarımcı ya da yazılım mühendisinin liderlik etmesiyle yürütülen bir statik analiz yönetmidir. Soru cevap şeklinde , potansiyel hataların ortaya konulması, standartlardan sapmaların tespit edilmesi için uygulanan bir yöntemdir. 
-  
-**YT**: Yönetim Temsilcisi 
- 
-**KGU**: Kalite Güvence Uzmanı 
- 
-**GG**: Gözden Geçirme/en 
- 
-**YGG**: Yönetimin Gözden Geçirmesi 
- 
- 
- 
-===== Referanslar ===== 
- 
-  
-  * ISO 9000:2008 
-  * TS ISO/IEC 15504-1 
-  * TS ISO/IEC 15504-2 
-  * TS ISO/IEC 15504-3 
-  * TS ISO/IEC 15504-4 
-  * TS ISO/IEC 15504-5 
-  * TS ISO/IEC 15504-6 
-  * TS ISO/IEC 15504-7 
-  * CMMI v1.2 
- 
-===== Uygulama Kapsamı ve Uyarlama Koşulları ===== 
- 
-Doğrulama süreci, projede üretilen tüm teknik ürün ve ara ürünlerin esas olarak proje ekibi tarafından şartlarına ve standartlarına uygun şekilde gözden geçirmesini ve ürünün diğer aşamaya girdi oluşturabileceği kontrol eder. 
- 
-Doğrulama süreci, ortak gözden geçirme süreciyle birlikte değerlendirilmelidir. Bu süreçte uygulanacak akış ortak gözden geçirme sürecinde anlatılmıştır. 
- 
-Projeler gözden geçirme kriterlerini uyarlayabilirler. 
- 
-Doğrulama için kullanılacak yöntemler kalite güvence planında anlatılır. Süreçle ilgili uyarlamalar proje yönetim planında belirtilir ve yönetim temsilcisi/​kgu’nun onayına sunulur. ​ 
- 
- 
-===== Roller, Sorumluluklar ve Yetkiler ===== 
- 
-**Kalite Güvence Uzmanı:** Doğrulama ve Geçerleme planını yaparak gözden geçirilecek ürünleri, zamanları, sorumluları belirler. GG toplantılarına katıldığında kayıtları tutar ve kişilere hataları atar. 
- 
-**Proje Yöneticisi:​** Proje yönetim planında yönetimsel gözden geçirmeleri ve raporlama sürecini planlar. 
- 
-**Proje Ekibi:​** ​ Gözden geçirme toplantılarına katılır. 
- 
-**Yönetim Temsilcisi:​** Denetim sonuçlarını ve metrikleri değerlendirir. ​ 
- 
- 
-===== Sürecin Tedarikçi ve Müşteri Süreçleri===== 
-==== Tedarikçiler ==== 
- 
-  * Ortak Gözden Geçirme Süreci (HIZ.DES.07) 
-  * Proje Yönetim Süreci (HIZ.YON.01) 
-  * Gereksinim Yönetimi Süreci (HIZ.MUH.01) 
-  * Tasarım Süreci(HIZ.MUH.02) 
-  * Gerçekleştirim Süreci(HIZ.MUH.03) 
-  * Entegrasyon Süreci(HIZ.MUH.04) 
-  * Test Süreci(HIZ.MUH.05) 
-  * Problem Çözümleme Süreci(HIZ.DES.06) 
-  * Dokümantasyon Süreci(HIZ.DES.05) 
- 
-==== Müşteriler==== 
- 
-  * Proje Yönetim Süreci(HIZ.YON.01) 
-  * Gereksinim Yönetimi Süreci(HIZ.MUH.01) 
-  * Tasarım Süreci(HIZ.MUH.02) 
-  * Gerçekleştirim Süreci(HIZ.MUH.03) 
-  * Entegrasyon Süreci(HIZ.MUH.04) 
-  * Test Süreci(HIZ.MUH.05) 
-  * Problem Çözümleme Süreci(HIZ.DES.06) 
-  * Dokümantasyon Süreci(HIZ.DES.05) 
-  * İç Denetim Süreci (HIZ.DES.08) 
- 
- 
- 
- 
-=====Girdiler===== 
- 
-  * Gereksinim Tanımları Dokümanı(HIZ.MUH.01) 
-  * Tasarım Tanımları Dokümanı(HIZ.MUH.02) 
-  * Test Durumları(HIZ.MUH.05) 
-  * Proje Planları(HIZ.YON.01) 
-  * Kod 
-  * FRM.19 Analiz ve Tasarım Kriterleri 
-  * Kodlama Standartları 
-  * FxCOP 
-  * PMD 
-  * Checkstyle 
- 
- 
- 
-===== Uygulama ve İş Akışı===== 
-==== Doğrulama Sürecinin Planlanması==== 
- 
-Doğrulama ve Geçerleme planında doğrulama sürecine ait aktiviteler,​ takvim, roller ve sorumluluklar belirlenir. Doğrulama ve Geçerleme planı, proje yönetim planı ya da kalite güvence planı içerisinde hazırlanır. Doğrulama ve geçerleme planı, proje yaşam döngüsünde üretilen ara ürün ve ürünlerin gözden geçirme faaliyetlerini içerir. Süreç doğrulama aktiviteleri kalite güvence planının denetim başlığında tanımlanır. Süreç doğrulama faaliyetleri,​ iç denetim sürecinde anlatılır. 
- 
-Doğrulama veya gözden geçirme işini yapacak kişilerin işin sahibi tarafından yönetilmiyor olması sağlanarak bu faaliyetten sorumlu personelin bağımsızlığı sağlanır. 
- 
-==== Doğrulama Kriterlerinin Oluşturulması==== 
-Doğrulama kapsamında belirtilen tüm ürünler için gözden geçirme kriterleri belirlenir. Kalite yönetim sisteminde analiz, tasarım ve doküman doğrulama için gözden geçirme kriterleriyle kodlama standartları mevcuttur. Projeler kullandıkları yöntemler ve teknolojiler doğrultusunda kriterleri genişletip güncelleyebilirler. 
- 
-==== Doğrulama Kapsamının Belirlenmesi==== 
-=== Gereksinim Doğrulama=== 
-Projede gereksinimler,​ gereksinim gözden geçirme kriterlerine göre doğrulanırlar. ​ Doğrulama aktiviteleri,​ analiz sürecinde anlatılmıştır. ​ Gereksinimler en son GTD sonlanınca doğrulanır,​ GTD tamamlanmadan da ara proje dönüm noktalarında gözden geçirilerek doğrulanır. Gereksinim doğrulama için Gözden Geçirme kontrol listesi kullanılır. Projeler kendi şartları doğrultusunda kriterleri güncelleyebilirler. 
- 
-=== Tasarım Doğrulama=== 
-Tasarım modeli hazırlandıktan sonra doğrulama işlemleri gözden geçirme yapılarak gerçekleştirilir. Tasarım doğrulama, tasarım sürecinde anlatılmıştır. Tasarım doğrulama için Gözden Geçirme kontrol listesi kullanılır. Tasarım kodlama devam ederken kod doğrulama süreciyle birlikte de yürütülür. Projeler kendi şartları doğrultusunda kriterleri güncelleyebilirler. 
- 
-=== Kod Doğrulama=== 
-Kod, kod gözden geçirme ve test aktiviteleriyle doğrulanır. Proje kullandığı programlama diline göre kodlama standardını temin eder. Programlama dilleri projeden projeye farklılık göstereceği için projenin planlama aşamasında kriterler oluşturulur. ​ 
- 
-=== Süreç Doğrulama=== 
-Projenin kullanacağı süreçler proje yönetim planında belirtilir. Proje yönetim planı, kalite güvence uzmanı ya da YT tarafından gözden geçirilerek doğrulanır. Proje içerisinde uygulanan süreçler iç denetim sürecine göre denetlenir. Projede uygulanacak denetimler, kalite güvence planıyla dokümante edilir. 
- 
-=== Dokümantasyon Doğrulama=== 
-Projede üretilen ​ 
-  * Kullanım kılavuzu 
-  * İşletim ve bakım kılavuzu 
-  * Gereksinim Tanımları Dokümanı 
-  * Tasarım Tanımları 
-  * Test planı ve diğer test dokümanları 
-  * Proje Yönetim Planı 
-  * Kalite Güvence Planı 
-  * Konfigürasyon Yönetim Planı gibi dokümanlar dokümantasyon planında belirtilen kişiler tarafından kontrol edilir ve doğrulanır. 
-Dokümantasyon doğrulama kriterleri aşağıdadır:​ 
-  * Dokümanlar standart şablonlarına uygun mu? 
-  * Dokümanlar şartnameye uygun mu? 
-  * Dokümanlar okunaklı, tutarlı ve tam mı? 
-  * İlgili dokümanlar birbirlerine referans veriyor mu? Boş referans var mı? 
-  * İsimlendirmeleri ve versiyonları doğru mu? 
- 
-====Doğrulamanın Gerçekleştirilmesi ve Sonuçların Takibi==== 
-Doğrulama, ortak gözden geçirme sürecinde anlatılan akışa uygun şekilde gerçekleştirilir. Doğrulama, proje ekibinin toplanmasıyla gerçekleştirilebileceği gibi elektronik ortamda proje içinden ya da dışından uzman personelin işe atanması ve elektronik ortamda bulguları için problem takip aracında hata kaydı oluşturmasıyla da gerçekleştirilebilir. Bulunan hatalar, ürün sahibine düzeltme için atanır. Süreç Ortak Gözden Geçirme sürecinde anlatıldığı şekilde işler. Hata, gözden geçiren kişinin çözümü onaylamasıyla kapatılır. 
-==== Hataların Giderilmesi==== 
-İnceleme sonuçları için faaliyetlerin belirlenir ve inceleme raporu analiz edilir, problemler kaydedilir, çözüm önerileri getirilir ve öncelikli faaliyetler tespit edilir. Faaliyetlerin önceliği belirlendikten sonra hata giderilmesi için ilgili personel görevlendirilir. Hatayı gözden geçiren kişi onayladıktan sonra bu süreç kapatılır. 
-====Doğrulama Sonuçlarının Raporlanması==== 
-Bu kısım Ortak Gözden Geçirme Sürecinde anlatılmıştır. 
- 
- 
- 
- 
- 
- 
- 
- 
- 
- 
- 
- 
- 
- 
  
hiz.des.01.1460553028.txt.gz · Son değiştirilme: 2018/11/28 19:46 (Dışarıdan düzenle)