Bu, dökümanın eski bir sürümüdür!
Süreci hedefi, süreçlerin ve çıktıların şirkete rekabet avantajı sağlayacak şekilde tanımlanması, kontrol edilmesi ve iyileştirilmesini sağlayacak bir kalite yönetim sistemini oluşturmaktır. Kalite güvence süreci uygulandığında,
YT: Yönetim Temsilcisi
KGU: Kalite Güvence Uzmanı
PYP: Proje Yönetim Planı
KGP: Kalite Güvence Planı
Süreç tüm Şirket yazılım veya içinde yazılım geliştirme barındıran sistem projelerinde aynen uygulanır.
Üst Yönetim: Ortak şirket kültürünü oluşturmaktan, iletişim altyapısını sağlamaktan, kalite politikası ve hedeflerini tanımlayıp, kalite yönetim sistemi performansını takip etmek, problemleri önceliklendirip iyileştirmekten sorumludur.
Yönetim Temsilcisi: Kalite Yönetim Sistemi için gerekli süreçleri oluşturmaktan, uygulanmasının sürdürülmesini sağlamaktan, kalite yönetim sisteminin performansı ve iyileştirilmesi için üst yönetime rapor vermekten, Şirket’te, müşteri şartlarının bilincinde olunmasının yaygınlaştırılmasını sağlamaktan ve KYS ile ilgili konularda dış kuruluşlarla işbirliği yapmaktan sorumludur.
Kalite Güvence Uzmanı: Projelerde kalite güvence faaliyetlerini yürütmekten, yönetim temsilcisinin ihtiyaç duyduğu verileri toplamaktan sorumludur.
Proje Yöneticisi: Projede kalite yönetim sisteminin gereklerini uygulamaktan sorumludur.
Konfigürasyon Yöneticisi: Projede üretilen kayıtların isimlendirmesi, saklanması, versiyonlanması işlerini konfigürasyon yönetim sürecine uygun yapmakla sorumludur.
ŞİRKET Personeli: Kalite yönetim sistemi ile ilgili eğitimlere katılmak, tüm süreçlerin birbiriyle etkileşimini anlamak ve ona uygun davranmakla, sistemdeki aksaklıkları rapor etmekle, iyileşme önerileri getirmekle sorumludur.
Tüm Şirket süreçleri
Tüm Şirket süreçleri
Şirket üst yönetimi;
bir Kalite Politikasını oluşturarak bu dokümanda belirtmiştir. Bu kalite politikası elektronik ortam aracılığıyla tüm çalışanlara iletilmiştir. Kalite politikası yönetimin gözden geçirmesi toplantılarında uygunluk için gözden geçirilir, gerektiğinde revize edilir. Şirket,
Şirket Üst Yönetimi, ürün için karşılanması gereken şartlarda dâhil olmak üzere, kalite hedeflerinin; izlenilmesine karar verilen süreçler için oluşturulmasını sağlamıştır. Bu hedeflerin ölçülebilir ve kalite politikasıyla tutarlı olması gereği göz önüne alınmıştır. === Hedefler=== * Ürünlerin müşteriye en az hatayla teslimatını sağlamak, * Hata kaynaklarını tespit ederek zamanla hata oranlarımızı düşürmek, * İletişime açık, verilere dayanan kendi kendini iyileştirebilen iş yapış sistemini oluşturmak. * Yazılım yaşam döngünü hızlandırmak, * Projelerin hedeflenen zamanda, bütçede, müşteri beklentilerini karşılayan ürünü tamamlayarak bitmesini sağlamaktır
Süreç tanımlarında bu kalite hedeflerine hizmet eden süreç hedefleri tanımlanmıştır. Süreçlerin hedeflerini gerçekleştirmeleriyle ile ilgili takip ve iyileştirme yöntemleri süreç tanımlarının içinde verilmiştir. Ürün ve süreç kalitesinin sağlanıp sağlanmadığının, hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediğinin kontrolü için aşağıdaki süreçler oluşturulmuştur:
Süreç kalite hedeflerinin, kalite politikasıyla uyumu ve toplanan süreç performans verileri yönetim temsilcisi tarafından analiz edilerek yönetimin gözden geçirme toplantılarıyla yılda 1 Şirket yönetimine raporlanır. Süreç hedefleri, kalite politikası doğrultusunda gerekirse güncellenir.
Projeler, Şirket kalite yönetim sisteminde tanımlı olan süreçlere uygun iş süreçlerini uygularlar. Bu durum, şartnamede müşteri ya da üst yüklenici tarafından farklı süreçlerin uygulanması isteniyorsa değişebilir. Bunun haricinde süreçlerin uygulanmasında projeden projeye farklılıklar olabilir. Süreç tanımlarında, uygulama kapsamı ve uyarlama başlığında süreç uyarlamalarının nasıl yapılacağı ve kapsamı anlatılmıştır. Projeler süreçlere uyarlama yapacaklarsa proje yönetim planında bunu dokümante edip, yönetim temsilcisine onaylatırlar. Projelerin süreçleri standart olarak uygulayıp dokümantasyon şartlarına uygun geliştirme yapılabilmesi, iş ürünlerinin ortak olması için süreçlere bağlı formlar, şablonlar ve kılavuzlar oluşturulmuştur. Kalite güvence uzmanı, projede kalite güvence planını hazırlar. Kalite güvence planıyla projenin süreçlerinin kalite yönetim sistemine uygun olduğunun güvencesi ve ürünlerin müşteri beklentilerine ve teknik standartlara uygun olduğu güvencesi verilmiş olur. Proje başlangıcında proje yöneticisi tarafından proje yönetim planı şablonuna uygun olarak proje yönetim planı hazırlanır. Projede üretilen tüm planlar proje yönetim planıyla uyumlu olmalıdır. Proje yöneticisi planda projenin iş süreçlerini anlatır ve kalite yönetim sistemiyle olan uyumunu belirtir. Proje yönetim planında belirtilen proje hedefleri bu süreçte anlatılan Şirket kalite hedefleriyle uyumludur. Projede üretilen tüm planlar kalite güvence uzmanı ya da yönetim temsilcisi tarafından kalite yönetim sistemine ve doküman şablonlarına uygunluğu açısından gözden geçirilir. Projede üretilen diğer çıktıların gözden geçirme işlemleri kalite güvence planında yer alan doğrulama ve sağlama başlığıyla tanımlanır. Projede aşağıdaki kalite güvence ve kontrol faaliyetleri gerçekleştirilir:
Projelerin uygulayacağı yaşam döngüsü süreçleri aşağıda listelenmiştir:
Proje yönetim sürecinde, projede uygulanacak kalite güvence faaliyetleri ve planlama konusunda detaylı bilgi verilmiştir
Yazılım yaşam döngüsü haricindeki operasyonel faaliyetler için süreçler tanımlanmıştır. Yönetim temsilcisi her yılın başında iç denetim planı hazırlar ve birimleri ilgili süreçlere göre denetler.
BKZ. Dokümanların Kontrolü Süreci
Şirket, Kalite yönetim sisteminin;
İç denetimler geçmiş denetimlerin sonuçları da dahil olmak üzere, denetlenecek alanların ve süreçlerin durumları dikkate alınarak planlanır ve programlanır. Denetçiler kendi işlerini denetlemeyecek şekilde objektif tarafsız kişilerden seçilir. Denetim kriterleri, kapsamı, sıklığı ve yöntemleri, kayıt tutma ve raporlama şekilleri HIZ.DES.08 iç denetim sürecinde anlatılmıştır. Şirket yönetimi denetlenmekte olan alandan sorumlu yönetimin tespit edilmiş uygunsuzlukların ve bunların nedenlerinin ortadan kaldırılması için gereksiz gecikmelerden kaçınmasını sağlayacak tedbirleri almıştır. Bu tedbirler HIZ.DES.08 iç denetim sürecinde anlatılmıştır. İç denetim süreci alınan tedbirlerin doğrulanması ve doğrulama sonuçlarının raporlamasını da kapsamaktadır.
Projede üretilen çıktıların ürün kalite kriterlerini ve müşteri gereksinimlerini sağlayıp sağlamadığı Şirket proje ekibi, kalite güvence planında belirtilmişse bağımsız bir kurum ya da uzman tarafından gerçekleştirilir.
Yönetim temsilcisi ya da proje kalite güvence uzmanı dokümanların şablonlara uygun hazırlanıp hazırlanmadığını gözden geçirir.
Gereksinimler şartnameye, projede uygulanan analiz yöntemine ve gereksinim kriterlerine göre proje ekibi tarafından doğrulanır.
Tasarım gereksinimleri karşılayıp karşılamadığına bakılarak ve projede uygulanan tasarım yöntemine ve tasarım kriterlerine göre proje ekibi tarafından doğrulanır.
Kod, gözden geçirme aktiviteleri, birim testler, iç fonksiyonel testler ve statik kod analizi araçları kullanılarak kodlama standartlarına uygunluğuna, tasarıma uygunluğuna ve gereksinimleri karşılayıp karşılamadığına bakılarak proje ekibi ya da bağımsız biri tarafından doğrulanır.
Konfigürasyon yöneticisi, kullanıcı kılavuzlarının versiyonlarının çıkan ürünle uyumlu olduğunu kontrol eder.
Test durumlarının, gereksinimleri karşıladığı proje ekibi tarafından izlenebilirlik matrisiyle doğrulanır. Doğrulama aktiviteleri Doğrulama Sürecinde tanımlanmıştır.
Müşterinin bakış açısından müşterinin tek ya da müşteriyle ortak olarak yapılan onaylama ve doğrulama işlemleridir. Geçerleme süreci,
Geçerleme aktiviteleri Geçerleme Sürecinde tanımlanmıştır.
Proje ekibi ve müşterinin teknik ve yönetimsel açıdan projenin gelişimini gözden geçirdikleri ve projenin başarısını etkileyen tehditlere karşı alınacak tavırların planlandığı gözden geçirmelerdir. Ortak gözden geçirme süreci, doğrulama ve geçerleme süreçleriyle, proje ve risk yönetimi süreçleriyle birlikte gerçekleştirilir. Ortak gözden geçirme aktiviteleri, ortak gözden geçirme sürecinde anlatılmıştır.
Fonksiyonel, sistem, regresyon testleriyle ürünün şartlarını çalışması beklenen ortamda karşıladığı sağlanır. Test sürecinde anlatılmıştır.
Kabul testi ve kabul işlemleri Test Süreci, Kurulum ve İşletim Süreçlerinde anlatılmıştır.
Problem müşteriyi, projeleri ya da Şirket operasyonel birimlerinin başarısını olumsuz yönde etkileyebilecek gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi muhtemel olaylardır. Problemlerin tespit edilip kayıt altına alınması ve düzeltilmesi için kalite yönetim sisteminde problem çözüm süreci yer alır. Testten dönen hatalar gibi bir sürece spesifik olan hataların tespiti, kaydı ve giderilmesiyle ilgili yapılacaklar ilgili süreçlerde anlatılmıştır. Problemler;
Projelerde yaşanan problemler ve bunlar için önlem alınmasıyla ilgili faaliyetler proje yöneticisi tarafından proje yönetim planının problem çözümleme ve raporlama başlığında anlatılır. Problemler, yönetim temsilcisi tarafından YGG toplantılarından önce toplanıp incelenerek analiz edilir ve kalite yönetim performansıyla üst yönetime raporlanır. Toplantıda problemler önceliklendirilir ve iyileştirme faaliyetleri planlanır.
Projelerde problemlerin en aza indirilmesi için yönetimsel ve teknik gözden geçirmelerle ve proje durum raporlarıyla problemler daha oluşmadan ilgili tarafları haberdar etmek ve önlem almak amaçlanmaktadır. Projede oluşan problemlerin giderilmesi için iletişim mekanizması ve problem çözülemezse devreye girmesi, problemi devralması gereken organizasyon yapısı proje yönetim planında tanımlanır. Kalite yönetim sisteminde uygunsuzlukları tespit edip gidermek için yapılacaklar Düzeltici Faaliyet ve Önleyici Faaliyet süreçlerinde anlatılmıştır. İç denetimler, proje kalite güvence faaliyetleri, test, proje durum raporları ve müşteri şikâyetleriyle toplanan veriler yılda 1 kere yönetim temsilcisi tarafından toplanarak analiz edilir. Sistematik ve sistematik olmayan hatalar tespit edilir ve iyileştirme planları YGG toplantısının sonucuyla kayıt altına alınır.
Şirket üst yönetimi kalite yönetim sisteminin, sürekli uygunluğunu, yeterliliğini ve etkinliğini sağlamak için sistemi her yıl Ocak ve Temmuz aylarında aşağıda anlatılan usullerle gözden geçirir. Yönetimin gözden geçirmesi toplantısı yönetim kurulu başkan yardımcısının başkanlığında yönetim temsilcisi, süreç sahipleri, proje yöneticileri, iş alanları yöneticileri katılımı ile gerçekleştirilir. Yönetim kurulu başkan yardımcısının yokluğunda yönetim temsilcisi toplantıya başkanlık eder. Yönetim temsilcisi toplantı gününü, saatini ve yerini yönetim kurulu başkan yardımcısı ile koordine ederek katılımcılara e-mail aracılığıyla iletir. Yönetimin gözden geçirmesi toplantısı aşağıdaki gibidir. İç denetim sonuçlarının incelenmesi
Toplantı çağırılmasında, bu gündem maddelerine ek bir gündem maddesi varsa eklenir yoksa toplantı bu gündemle yapılır. Toplantıda alınan kararlar;
ile ilgili faaliyetleri ve toplantıda ortaya çıkan işlem maddelerini içerecek şekilde toplantı tutanağına işlenir, tüm katılımcılara bir kopyası verilir. Yönetimin gözden geçirmesi kayıtları Yönetim Temsilcisi tarafından muhafaza edilir.
HIZIR, KYS’nin etkinliğini ve uygunluğunu göstermek ve KYS’nin etkinliğinin sürekli iyileştirilmesinin nerelerde yapılabileceğini değerlendirmek için aşağıdaki verileri değerlendirmeye alır;
YT 12 aylık dönemlerle yönetimin gözden geçirme toplantısı için yukarıdaki verilerin analizlerini içeren Kalite Yönetim Sistemi Performans Raporu hazırlar. Kalite Yönetim Sistemi Performans Raporu için belirli aralıklarla Performans Verisi Formu oluşturulur. Bu raporda uygun miktarda veri toplandığında istatistiksel analizler yapılarak verilerle ilgili eğilimler ortaya konur. İstatistiksel teknik olarak, uygun durumlarda histogramlar, pareto analizleri, dilimlenmiş grafikler vb. şekiller kullanılabilir.
Süreç, şablon, form ve kılavuz tanımları
Şirket personeli, Şirket Kalite Yönetim Sistemi eğitimi almalıdır Problem takibi için ERP mevcuttur. Kalite yönetim sistemi kütüphanesi FTP Sunucusunda tutulmaktadır. Kalite kayıtlarının versiyonlanması manuel olarak dokümantasyon sürecinde ve proje çıktıları için konfigürasyon yönetim planında anlatıldığı şekilde yönetim temsilcisi ve konfigürasyon yöneticisi tarafından yapılır.
Proje çıktıları ve kayıtları projelerin kendi elektronik ortamlarında saklanır. Problemler, problem takip aracı ile (ERP) kayıt altına alınır. Kayıtların kontrolü ve saklanması kayıtların kontrolü sürecinde anlatıldığı şekilde yapılır. Kalite kayıtları için versiyonlama dokümantasyon sürecinde olduğu şekilde diğer projeye özgü kayıtlar için konfigürasyon yönetim planlarına uygun olarak yapılır.
BKZ. Başlık 8.9